nuffnang

Tuesday, 3 November 2009

Baby selsema n tersumbat hidung

apa yg korang selalu buat kalo baby kena selsema?
ye lah.. nak bagi ubat selsema kan ke tak elok for small babies. lagipun time dok UK mana pernah doctor prescribe ubat selsema even for adult nih. flu jab bleh la amik (tapi tak penah amik)

what i do for my baby sekarang... nih ikut yg paed suruh n prescribed
buat bila idung baby sumbat

1) sembur idung baby ngan penyembur air garam. i used brand Sterimar

kat kedai farmasi ada jual. even kat tesco pon ada.

2) pehtu sedut ingus2 guna penyedut
NEVER use your mulut ok. banyak germs. kena marah kow2 ngan paed masa cakap sedut ngan mulut (eceh...saja ja nak tengok kredibiliti paed tuh... pass with flying colors la dr. datin tuh ..he he)

3) titik nasal drops kat idung
yg ni ada drugs sikit.. rasanya tak available over the counter. pakai pun tak bleh more than 7 days. ni time teruk punya tersumbat baru titik ubat tuh
Iliadin® [Infant drops] >>>> by prescription je nih bleh dapat


time tak tersumbat pun kekadang kami spray gak idung aqeel ngan sterimar tuh..saja nak bersihkan idung dari segala kotoran...hehe

3 comments:

  1. info tentang hidung tersumbat kat sini - Hidung Tersumbat

    ReplyDelete
  2. salam...sure ke boleh jln ni..risau tengok my baby...baru nak cecah 2 bulan kena selsema semalam..maybe sok nak gie jumpa dokter/beli spray tu..

    ReplyDelete
  3. salam noorhidayah.
    yang sterimar tu bleh help clear up the block nose insyaAllah.
    cuma cam messy sket and akan bertempur ngan baby time nak sembur kat hidung :)

    ReplyDelete