Base:
3cwn biskut hancur - oreo
2 sb butter
3cwn biskut hancur - oreo
2 sb butter
Cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula halus
1/2 cwn sour cream250g cream cheese
3/4 cwn gula halus
1sb tepung gandum
1 sb vanilla
2 biji telur size M
Potongan coklat sneakers
Cara:
Preheat oven 175deg c
Gris kan acuan bulat 8 inci diameter.
Gaul biskut dgn butter. Can use food processor.
Tuang biskut dlm acuan. Tekan2 padar.
Bakar 5 ke 10 minit. Keluarkan dari oven n sejukkan.
Gris kan acuan bulat 8 inci diameter.
Gaul biskut dgn butter. Can use food processor.
Tuang biskut dlm acuan. Tekan2 padar.
Bakar 5 ke 10 minit. Keluarkan dari oven n sejukkan.
Putar cream cheese dgn gula hingga sebati
Tambah bahan lain ikut turutan. Gaul sebati.
Last sekali masukkan telur sebiji2. Gaul manja saja. Jgn kacau laju2 n lama2. Overmix menyebab kan kek rekah bila masak.
Tambah bahan lain ikut turutan. Gaul sebati.
Last sekali masukkan telur sebiji2. Gaul manja saja. Jgn kacau laju2 n lama2. Overmix menyebab kan kek rekah bila masak.
Susun potongan coklat atas base biskut.
Tuang adunan cheese.
Bakar dgn cara hot bath. Hot bath tu guna air panas mendidih.
Bakar 45 minit. Terus keluarkan dari oven n sejukkan diluar.
Once sejuk. Masukkan dlm peti ais. Better semalaman.
Tuang adunan cheese.
Bakar dgn cara hot bath. Hot bath tu guna air panas mendidih.
Bakar 45 minit. Terus keluarkan dari oven n sejukkan diluar.
Once sejuk. Masukkan dlm peti ais. Better semalaman.
Keluarkan dari acuan. Panaskan pisau tajam. Potong kek. Lap pisau. Panas pisau. Potong. Ulang2 sampai habis potong ikut citarasa.
Note: coklat better potong kecik2 sebab once sejuk keras woh coklat tu.
Resepi asal from Ronasofia.
New york cheese cake.
Posted via Blogaway
No comments:
Post a Comment